جلسه علنی دوشنبه 29 مرداد ماه 1403 مجلس شورای اسلامی
اخطار قانون اساسی و تذکرات آیین نامه ای نمایندگان در صحن علنی مجلس
بیت اله عبدالهی نماینده مردم اهر و هریس:
در اخطاری با استناد به اصل 13 قانون اساسی درباره ضرورت خودکفایی در امور نظامی گفت: علیرغم ارائه برنامه های خوب از سوی وزیر پیشنهادی دفاع، این موضوع به درستی مورد توجه قرار نگرفته است.
نماینده مردم اهر و هریس در مجلس شورای اسلامی در ادامه با بیان اینکه خودکفایی در امور نظامی کشور را مصون ساخته، از مهاجرت نخبگان جلوگیری کرده و زمینه اشتغال جوانان را فراهم می کند، اظهار داشت: آموزش نظامی عمومی نیز بسیار مهم است که باید بیش از اینها به آن توجه شود. آموزش نظامی برای استقلال و حفظ تمامیت ارضی کشور ضروری است. از این رو از امیر نصیرزاده نظامی پرتوان کشور، استدعا دارم در برنامه های آینده جایگاه ویژه ای برای آموزش های نظامی قائل شود که نیازمند تحقیق و پژوهش است و با اشاره به آموزش عمومی نظامی در بسیاری از کشورهای دنیا که در بزنگاه ها از ظرفیت آنها استفاده می شود، ابراز داشت: جمهوری اسلامی ایران نیز به این نوع آموزش ها نیازمند است تا توان قدرت دفاعی خود را بیش از پیش افزایش دهد.
در پایان با اشاره به اهمیت تامین مسکن کارکنان و بازنشستگان نیروهای مسلح، خواستار توجه ویژه وزارت دفاع نسبت به این موضوع شد.
حمید رسایی نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس:
در تذکری با انتقاد از محتوای توئیت شهرام دبیری معاون پارلمانی رئیس جمهور، بیان نمود: همکاران با استناد به مطلب اخیر معاون پارلمانی رئیس جمهور در صفحه شخصی خود که ادعا کرده کابینه با مشورت و تایید رهبری معرفی شده است، از ما می خواهند با وزرای پیشنهادی مخالفت نکنیم.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی در ادامه با طرح این سوال که آیا درباره رای به کابینه یا وزیر پیشنهادی خاصی، از طرف رهبر انقلاب توصیه ای شده است؟ عنوان کرد: رهبر انقلاب در دیداری که شخص رئیس جمهور نیز در آن حضور داشت، شاخصه های دوازده گانه ای را برای کابینه تعیین کردند و توصیه کلی ایشان این بود که دولت بر اساس این شاخصه ها وزرای پیشنهادی را معرفی کرده و مجلس نیز با در نظر گرفتن این شاخصه ها در انتخاب وزرا به دولت کمک کند و با تاکید بر اینکه از سوی دولت، تشخیص اینکه وزرای معرفی شده این مصادیق را دارند یا خیر، با رئیس جمهور بوده و ما نمی توانیم بگوییم چرا اینگونه است؟ بیان داشت: از سوی دیگر تشخیص اینکه وزرای پیشنهادی، این شاخصه ها را دارند نیز با ما نمایندگان است که ما هم به دنبال بهانه هستیم تا به همه آنها رای بدهیم اما برای رای دادن یا رای ندادن نیاز به حجت شرعی داریم.
رسایی در ادامه با بیان اینکه چنین ادعایی که وزرا با تایید رهبری معرفی می شوند، در دوره های گذشته نیز مطرح شده که آخرین آن در دولت دوم آقای روحانی بود، یادآور شد: در پی این موضوع، دفتر رهبر انقلاب در تاریخ 6 مرداد 96 اطلاعیه رسمی صادر کرد که متن آن را از پرتابل رسمی ایشان می خوانم: »جریان خبری که از پشتیبانی پرحجم خارجی برخوردار بوده در صدد القای این است که تک تک اعضای کابینه با نظر رهبر انقلاب انتخاب می شوند در حالی که رویه ثابت در تمام دولت ها، هماهنگی (و نه تعیین) با رهبری در انتخاب وزرای دفاع، امور خارجه و اطلاعات بوده که آن هم به حسب تکالیفی است که بر اساس قانون اساسی برای رهبری در امور سیاست خارجی، دفاعی و امنیتی تعیین شده است. در خصوص برخی وزارتخانه ها مانند علوم، آموزش و پرورش و فرهنگ و ارشاد اسلامی رهبر انقلاب حساسیت هایی دارند که انحراف در آنها موجب انحراف در حرکت کلان کشور می شود و مراقبت از این حرکت عمومی کشور وظیفه قطعی رهبری است. « در این اطلاعیه همچنین تصریح شده: »رهبری در انتخاب مسئولان وزارتخانه ها ورود نمی کنند.« چیزی که ما شنیدیم این
است که روسای جمهور در هر دوره گزینه هایی را مطرح می کنند و اگر ایشان مخالفتی داشته باشند بیان می کنند در غیر این صورت انتخاب و معرفی وزرای پیشنهادی با شخص رئیس جمهور و تایید نهایی آنها از طریق رای نمایندگان است.
در ادامه با تاکید بر اینکه رهبر انقلاب هیچگاه تشریفات قانونی را تعطیل نکرده و نمی کنند و همواره به رعایت آنها پایبند بوده اند، اظهار کرد: اکنون آیا ایشان در هر دوره باید اطلاعیه صادر کنند و توئیتی که اخیرا آقای دبیری معاون پارلمانی منتشر کرده باید باعث مراجعه همکاران به ما شود؟ تعجب می کنم برخی دوستان هم ما را متهم می کنند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در پایان با اشاره به موضوع مشابه دیگری، خاطرنشان کرد: رهبری در تاریخ 7 مهر سال 87 فرموده اند برخی نمایندگان گفته اند ما به رئیس صداوسیما اعتراض نمی کنیم و او را نقد نمی کنیم چون شما او را منصوب می کنید که رهبری پاسخ دادند این چه حرفی است؟
دکتر محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی با وارد دانستن این تذکر، بیان داشت: آقای رسایی حرف دقیقی زد و من دیگر توضیح بیشتری در این خصوص نمی دهم.
امیرحسین ثابتی نماینده تهران، ری، شمیرانات و پردیس:
با اشاره به اینکه روز گذشته عباس عراقچی وزیر پیشنهادی امور خارجه، در دفاعش، پاسخ من را داده بود، اعلام کرد؛ آقای عراقچی نکاتی را نسبت دادند که وارد نبود؛ من گفتم تحریم ایران چرا باقی مانده و ایشان بحثهایی را مطرح کردند که ارتباط نداشت. وزیر پیشنهادی امور خارجه گفتند مذاکرات احیای برجام با هماهنگی مراجع بالادستی بوده است؛ لطفا مجوز را اعلام کنند چون خودشان در کمیسیونها گفتند این موضوع دو بار توسط مقام معظم رهبری رد شده بود. ایشان بگویند با کدام مجوز سال 1399 مذاکرات احیای برجام را انجام دادند.
دکتر قالیباف در بین سخنان ثابتی به او تذکر داد که صحبتهایش باید در دستور باشد. تذکر باید مربوط به عملکرد هیات رئیسه و براساس دستور صحن باشد. الان بحث ما بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی خارجه و بحث دیروز نیست.
ثابتی که هنگام صحبتهای قالیباف همزمان در حال بیان سخنانش بود، بیان داشت؛ تذکر من طبق بند 11 ماده 22 قانون آییننامه داخلی مجلس است و من طبق قانون حرف میزنم.
دکتر قالیباف،مجددا پاسخ دادند که موضوع باید در دستور باشد. او به ثابتی متذکر شد؛ که درخواست شما مبنی بر استفاده از ماده 75 قانون آییننامه داخلی را بررسی کردیم که تعلق نمیگیرد؛ بنابراین شما نمیتوانید در قالب تذکر به هیات رئیسه این سخنان را بیان کنید.
فاطمه مقصودی نماینده مردم بروجرد:
با اعلام اخطار قانون اساسی درخواست صحبت نمود که دکتر قالیباف به ایشان تذکر داد که؛ شما نمی توانید در حال حاضر با عنوان موافق یا مخالف وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی، صحبت کنید.